آزمايشگاه :
آزمايشگاه : بیمارستان توس
سوپروایزر بخش : خانم نیره اعتماد
مسئول فنی صبح : دکتر کیان باقر
مسئول فنی عصر : دکتر خرسند
شماره تلفن مستقیم : 88701876
شماره تلفن پذیرش آزمایشگاه : 88714891 داخلي 172
شماره تلفن پذیرش پاتولوژی : 88714891 داخلي173
موقعیت مکانی : طبقه همكف
معرفی بخش :
این بخش با استفاده از تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی و نیروی انسانی کارآمد ، خدمات جامع آزمایشگاهی را به صورت 24 ساعته در حوزه های زیر ارائه می نماید :
- پاتولوژی
- هماتولوژی
- بیوشیمی
- میکروب شناسی
- ویروس شناسی
- هورمون شناسی
- ژنتیک
- سلولی مولکولی
- سرولوژی
- بانک خون
- انجام آزمایش های غربالگری و چک آپ
بخش های ژنتیک
بخش ژنتیک مولکولی
بخش ژنتیک مولکولی آزمایشگاه تشخیص طبی و ژنتیک بیمارستان توس در سال فعالیت اولیه خود را آغاز نمود. در حال حاضر این بخش با کمک روش های ARMS-PCR، PCR-RFLP، FLASH PCR، RealTime PCR، Nested-PCR، Gap-PCR، QF-PCR، MLPA قادر به شناسایی، تعیین جهش و تعیین وضعیت سلامت جنین در اثر بیماری های ژنتیکی شایع در کشور می باشد. در بخش ژنتیک مولکولی هم چنین بیماری های عفونی و ویروسی و باکتریایی به صورت کیفی و کمی و تعیین ژنوتیپ نیز قابل انجام می باشد. در این بخش نمونه های خون، سرم، پلاسما، مغز استخوان، مایع آمنیون و CVS و سایر مایعات بدن شامل CSF، مایع پلور، مایع زجاجیه و برونشیال و … جهت بررسی تشخیص تست های مولکولی بیماری های ژنتیکی و عفونی پذیرش می شود. نمونه ها در این بخش بسته به نوع تست از 1 تا 6 ماه نگه داری می شود و در مورد خانواده های مبتلا به بیماری های ژنتیکی، DNA افراد مبتلا برای سالیان متوالی بایگانی می شود.
بخش سیتوژنتیک
سیتوژنتیک یکی از تخصصی ترین بخشهای آزمایشگاه بیمارستان توس می باشد که به منظور ارتقاء تشخیص و درمان بهتر ناباروری، سقط های مکرر، آمنوره، ابهام جنسی و تشخیص قبل از تولد ناهنجاریهای تعدادی و ساختاری کروموزومها، تست های تخصصی ذیل را ارائه می کند:
بررسی ناهنجاری های تعدادی و ساختاری کروموزومها با استفاده از کاریوتایپ معمولی
تشخیص پیش از تولد سریع آنوپلوئید های کروموزومهای 21،18،13،X، Y به روش QF-PCR
بررسی اختلالات شمارشی و ساختاری کروموزومهای 21،18،13،X و Y توسط FISH در تشخیص قبل از تولد
بخش بیوشیمی
یکی از قسمت های مهم آزمایشگاه تشخیص طبی، بخش بیوشیمی می باشد که در آن آزمایشهای متعددی به روش های مختلف انجام می پذیرد. در این بخش حدود 70 آزمایش انجام می گردد که این آزمایشات بر روی نمونه های خون، ادرار و مایعات مختلف نظیر مایع نخاع، مایع آسیت، مایع سینوویال و مایع پلور میباشد. این بخش مجهز به دستگاههای مدرن و مجهز کامپیوتری می باشد که با حضور کادر مجرب و کارشناس ، استفاده از سرم کنترل های داخلی و خارجی و شرکت در برنامه های کنترل کیفی خارجی و داخلی ، کارآیی خوبی از خود نشان داده است.
بخش میکروبیولوژی
این بخش شامل قسمت های باکتری شناسی، انگل شناسی، قارچ شناسی و آنالیز مایعات بیولوژیک می باشد
بخش هماتولوژی
بخش هماتولوژی آزمایشگاه بیمارستان توس متشکل از 2 پرسنل بوده که در شیفتهای کاری مختلف در بخش مشغول به فعالیت هستند. بخشی از تجهیزات موجود در این بخش به شرح ذیل است:
Cell Counter: Sysmex Kx21 N , Sysmex xs 800i
- دستگاه کوآگلومتر: dsl
- میکروسکوپ ها: Invert و Olympus معمولی
تست های انجام گرفته در این بخش:
- Retic-Hams test
- Mix pt
- Mix ptt
- BB Rh
- Combs
- Indirect Combs
- Met Hb
- Osmotic Fragility
- Cold Agglotination
- Crayo
- Le cell
- LAC Isohemoglotination
- NBT
- (HlA B27,B5,B51,B8)
- WBC cross Match
- Panel Reactivity
- CBC
- Anti Trombin
کنترل کیفی دوره ای بخش هماتولوژی آزمایشگاه بیمارستان توس هر سه ماه یکبار انجام می شود. کنترل کیفی خارجی نیز در هر فصل توسط انجمن علوم آزمایشگاهیان و یا انجمن پاتولوژیست ها انجام می گیرد.
بخش هورمون و ایمونواسی
یکی از مهم ترین بخش های آزمایشگاه بخش هورمون شناسی و ایمنی شناسی می باشد. در این بخش ها بر روی نمونه های مختلف از جمله سرم و پلاسما آزمایشاتی به روش های مختلف از جمله الایزا، گاما، الکتروکمی لومینسانس و فلوئورسانس انجام می شود. دستگاه ها در آزمایشگاه پردیس به صورت روزانه، هفتگی و ماهیانه به سه روش کنترل کیفی داخل آزمایشگاهی، بین آزمایشگاهی و خارج آزمایشگاهی صورت می پذیرد تا بهترین و باکیفیت ترین جواب ها در اختیار مراجع کنندگان و پزشکان محترم قرار بگیرد.
باکتری شناسی
این قسمت شامل تجهیزاتی همچون هود لامینار، هود معمولی، انکوباتور 37 درجه مخصوص کشت های روتین، انکوباتور 37 درجه مخصوص کشت های بی هوازی، سانتریفیوژ و میکروسکوپ می باشد و آزمایش هایی نظیر آنالیز ادرار کشت و آنتی بیوگرام ادرار، آنالیز و کشت مایعات بیولوژیک بدن از قبیل CSF، مایع آسیت و مایع پلور، با بهترین مواد و محلول های آزمایشگاهی قابل انجام میباشد.
قارچ شناسی
در این قسمت تشخیص قارچ های روتین آزمایشگاهی با استفاده از محلول %10 KOH، رنگ آمیزی متیلن بلو و استفاده از لامپ Wood قابل انجام است.
انگل شناسی
در این قسمت تشخیص پارازیت های شایع توسط اساتید مجرب قابل شناسایی و انجام می باشد. در این بخش سه پرسنل با مدرک کارشناسی و کاردانی مشغول به فعالیت هستند.
پاتولوژی
از سال 1390 عملا بخش پاتولوژی آزمایشگاه بیمارستان توس با امکانات و تجهیزات مطلوب راه اندازی شد. در این بخش نمونه های سرجیکال و سرپائی اعم از بیوپسی های سیستم گوارش، سیستم ژنیتال، سیستم تنفسی، مغز استخوان، عصب، کلیه، کبد، پوست، پروستات، کیسه صفرا و … مورد انجام آزمایش قرار گرفته و در اسرع وقت جوابدهی می گردد. لازم به یادآوری است برخی تست های اختصاصی نیز از قبیل ایمونوهیستوشیمی در این بخش قابل انجام است. هم چنین در واحد سیتولوژی این بخش نیز آزمایشات پاپ اسمیر و LBC و نیز بررسی مایعات ارسالی از قبیل CSF، پلور، برونش، خلط، آسپیراسیون (BMA)، ترشحات پستان، FNA تیروئید، بوکال اسمیر و … از جمله فعالیت های جاری بخش پاتولوژی می باشد. لازم به ذکر است که کنترل کیفی بخش بصورت منظم و دقیق انجام می گیرد.
کنترل کیفی
یکی از بخشهای فعال آزمایشگاه بیمارستان توس بخش کنترل کیفیت می باشد. کنترل کیفیت به روش های کشوری، بین آزمایشگاهی و داخل آزمایشگاهی انجام می گیرد. برای اولین بار سیستم کنترل کیفی بین آزمایشگاهی توسط آزمایشگاه بیمارستان محب کوثر در شهر تهران راه اندازی شد در این سیستم آزمایشگاههای مختلف نتایج تست های خود را با یکدیگر مقایسه می نمایند. در سیستم کنترل کیفیت داخل آزمایشگاهی علاوه بر روش روتین، از روش Blind Quality Control استفاده می شود. علاوه بر فعالیت های فوق در زمینه کنترل کیفی، ممیزی های درون بخشی به صورت دوره ای در بخش های مختلف انجام و نقایص و معایب احتمالی در جهت مرتفع شدن هرچه سریعتر به مسئول بخش مربوطه یادآوری شده و در ممیزی بعدی بایستی این نقایص برطرف شده باشد.
متابولیک
اختلالات متابولیک مادرزادی، گروهی از بیماریهای نادر وراثتی هستند که علت ایجاد این بیماریها عدم فعالیت مناسب بعضی آنزیمها میباشد. عدم درمان به موقع این اختلالات باعث مشکلات تنفس، تشنج، سکته و در نهایت مرگ خواهد شد.
- آزمایش غربالگری بیماری های متابولیک مادرزادی به روش Tandem Mass
- بررسی اسید های آمینه پلاسما به روش HPLC
- بررسی اسیدهای ارگانیک ادرار با استفاده از Gas Chromatography
- بررسی اسیدهای آمینه سرم و ادرار به روش TLC
- بررسی قند های ادرار به روش TLC
- سایر تست های تأییدی نقص اسید های آمینه و قندهای ادرار شامل Nitroprusside, Benedict, DNPH, FecL3